Forum Romanowowie Strona Główna Romanowowie
Forum o rosyjskiej dynastii panującej 1613-1917
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Kulinarne hity carskiej Rosji

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Romanowowie Strona Główna -> Imperium Rosyjskie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puma.domowa
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 26 Lip 2012
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Śro 19:55, 08 Mar 2017    Temat postu: Kulinarne hity carskiej Rosji

Najwyższa pora, by założyć temat o ulubionych potrawach Romanowów, przepisach kulinarnych z tamtego okresu i innych ciekawych sprawach związanych z jedzeniem Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olgasza
Administrator



Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 5470
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 59 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Śro 21:09, 08 Mar 2017    Temat postu:

Romanowom w garnki i talerze zaglądamy już od lat Smile

http://www.rodzinaromanowow.fora.pl/imperium-i-dynastia,51/romanowowie-od-kuchni,346.html

Ale hity kulinarne carskiej Rosji to świetny, szerszy temat, aż od razu zrobiłam się głodna Smile Będą jakieś przepisy, mam nadzieję? Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
puma.domowa
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 26 Lip 2012
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Śro 21:48, 08 Mar 2017    Temat postu:

Ojj, rzeczywiście, ależ ze mnie gapa...
Biję się w pierś Smile
Tak, myślę, że będą; już myślę, jak przekupić kucharza z białowieskiej "Restauracji Carskiej" Smile
Wszelkie ciekawostki na temat przemysłu spożywczego w carskiej Rosji (również u nas, na polskich ziemiach) też mile widziane Smile
Nic trzeba to udokumentować i wyhaczać najsmakowitsze kąski (dosłownie!) z literatury o Romanowach Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olgasza
Administrator



Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 5470
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 59 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Czw 11:50, 09 Mar 2017    Temat postu:

Przerzucę jak się uda, parę postów nie dotyczących bezpośrednio Romanowów z ich tematu "Romanowowie od kuchni", bo wspominałam tam już o np. o kliukwie; tu możemy zbierać różności z rosyjskiej kuchni tamtych czasów, a jak się trafi coś bezpośrednio ze stołu Ich Cesarskich Wysokości, to wrzucajcie do tamtego tematu, żeby nam nie padł z głodu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
puma.domowa
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 26 Lip 2012
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Czw 13:18, 09 Mar 2017    Temat postu:

olgasza napisał:
Przerzucę jak się uda, parę postów nie dotyczących bezpośrednio Romanowów z ich tematu "Romanowowie od kuchni", bo wspominałam tam już o np. o kliukwie; tu możemy zbierać różności z rosyjskiej kuchni tamtych czasów, a jak się trafi coś bezpośrednio ze stołu Ich Cesarskich Wysokości, to wrzucajcie do tamtego tematu, żeby nam nie padł z głodu Smile


Dobra! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olgasza
Administrator



Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 5470
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 59 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Śro 13:19, 12 Kwi 2017    Temat postu:

Odnośnie kulinarnych hitów carskiej Rosji - w właśnie co skończonej książeczce znalazłam coś takiego o pielmieni:

Cytat:
Pielmieni powinny być (...) wielkości włoskich orzechów, z cieniutkim jak płótno ciastem i nadzieniem wieprzowo-wołowym. Zaprawiamy wszystko śmietaną z cebulą posiekaną tak, żeby powstała jednolita masa. Gotować należy pielmieni w gorącym bulionie, a potem polewać czerwonym octem i posypać pieprzem oraz pietruszką.


Hmm, dość specyficzne Smile jak dla mnie niejadalne ze względu przekonań (nie jadam mięsa), ale jeśli ktoś , niech da znać, jak to smakuje.

Generalnie poszukuję pilnie do mej 'tfurczości' jakichś przepisów na inne rosyjskie potrawy niż zupa ucha czy kotlety pożarskie, ma ktoś coś, cokolwiek?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
puma.domowa
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 26 Lip 2012
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Śro 16:10, 12 Kwi 2017    Temat postu:

olgasza napisał:
Odnośnie kulinarnych hitów carskiej Rosji - w właśnie co skończonej książeczce znalazłam coś takiego o pielmieni:

Cytat:
Pielmieni powinny być (...) wielkości włoskich orzechów, z cieniutkim jak płótno ciastem i nadzieniem wieprzowo-wołowym. Zaprawiamy wszystko śmietaną z cebulą posiekaną tak, żeby powstała jednolita masa. Gotować należy pielmieni w gorącym bulionie, a potem polewać czerwonym octem i posypać pieprzem oraz pietruszką.


Hmm, dość specyficzne Smile jak dla mnie niejadalne ze względu przekonań (nie jadam mięsa), ale jeśli ktoś , niech da znać, jak to smakuje.

Generalnie poszukuję pilnie do mej 'tfurczości' jakichś przepisów na inne rosyjskie potrawy niż zupa ucha czy kotlety pożarskie, ma ktoś coś, cokolwiek?


No ja właśnie też jestem prawie wegetarianką (jadam niektóre ryby) i muszę te wszystkie przepisy "odmięsić" i znaleźć jakieś sensowne zamienniki Very Happy
Krowa to przyjaciel (żubr to też przyjaciel), wieprzowina to milowy krok do zawału, a ptaszyska są tak faszerowane hormonami, że lepiej je sobie odpuścić. I właściwie te trzy powody sprawiły, że stałam się prawie wegetarianką (w carskiej Rosji pewnie by mnie uznano za niepoczytalną)...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olgasza
Administrator



Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 5470
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 59 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Śro 16:36, 12 Kwi 2017    Temat postu:

Całkiem możliwe, Pumko, całkiem możliwe Smile Taki przeciętny carski poddany pewnie wcinał mięso i był zadowolony, o ile było go na nie w ogóle stać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
puma.domowa
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 26 Lip 2012
Posty: 1246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 22 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Małopolska

PostWysłany: Czw 10:50, 13 Kwi 2017    Temat postu:

olgasza napisał:
Całkiem możliwe, Pumko, całkiem możliwe Smile Taki przeciętny carski poddany pewnie wcinał mięso i był zadowolony, o ile było go na nie w ogóle stać.


Tak, dokładnie tak Smile
Dodam tylko, że z pewnością wcinał mięso od święta,jak nie było postu i właśnie było go stać Smile
Teraz to jest rozpusta z tym mięsem, ale jego jakość jest znacznie gorsza Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mdusia123
Ministerstwo Spraw Wewnętrznych



Dołączył: 12 Cze 2016
Posty: 637
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:20, 13 Kwi 2017    Temat postu:

puma.domowa napisał:
olgasza napisał:
Całkiem możliwe, Pumko, całkiem możliwe Smile Taki przeciętny carski poddany pewnie wcinał mięso i był zadowolony, o ile było go na nie w ogóle stać.


Tak, dokładnie tak Smile
Dodam tylko, że z pewnością wcinał mięso od święta,jak nie było postu i właśnie było go stać Smile
Teraz to jest rozpusta z tym mięsem, ale jego jakość jest znacznie gorsza Smile


Właśnie. Jak mięso jest dobrej jakości, to zaraz robi się bardzo drogie i mało kogo na nie stać. A jak jest tanie i wszystkich na nie stać, to jest, w najlepszym wypadku, mocno średnie (w najgorszym niejadalne). Tak źle i tak niedobrze.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olgasza
Administrator



Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 5470
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 59 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wielkopolska

PostWysłany: Czw 19:45, 13 Kwi 2017    Temat postu:

Teraz panuje taki trend, żeby mieszkać na wsi i samemu hodować różne stworzenia do późniejszej konsumpcji.
Ale ja bym nie mogła, wybaczcie. Łaziłaby mi taka zaprzyjaźniona kurka Fatima czy inna po podwórku, a potem ją ciach na pieńku, na rosół? noł łej!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Romanowowie Strona Główna -> Imperium Rosyjskie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin